Nak tau lagi? Meh klik :)

Tuesday, November 23, 2010

Window 7 & Peraturan Gila!!

www.tips-fb.com
Salam!


Wohoo~ aku baru je tukar laptop ni dari Window XP ke Window 7. Baru je pun, so memang sakai (jakun) la aku ni. Wahahha. (Malu aku). Uitt, best owh pakai Window 7 ni. Hohoho~ ada g masalah aku. Aku tak tahu la nak install software apa kat lappy ni. Software yg bguna la, yang selalu aku pakai. Aku dah lupa dah, adoi. Saya blur~ (+_+)a

Owh, aku baru perasan. Agak berat jugak Window 7 ni ek? Lappy aku jadi slow plak, tapi tak la berat sangat. Then, online pun jadi slow, adakah? Hmm, lantak la. Yang penting sekarang aku tengah syok pakai Window 7 ni. Hahaha! =P

Erm, dah takdak idea lagi nak buat entri ni. Aku bagi korang baca citer je la k? Hehehe, selamat membaca! Hope korang enjoy~ =D


******** *********

Staff sekalian,

Perhatian kepada semua staff. Berkuatkuasa pada tahun 2011, syarikat ini akan menguatkuasakan peraturan baru kepada semua staff. Perkara yang digubal adalah seperti berikut:-

a. PENGANGKUTAN:

Sekiranya anda memandu kereta import, kereta mewah atau kereta Honda contohnya, kami menganggap anda sudah terlalu mewah, jadi tiada kenaikan gaji.

Sekiranya anda memandu kereta yang telah uzur, lebih dari 10 tahun atau menggunakan pengangkutan awam, kami mengandaikan anda mempunyai banyak simpanan, jadi tiada kenaikan gaji.

Sekiranya anda memandu kereta nasional contohnya proton, perodua dan lain-lain, kami mengandaikan anda telah berada di level yang sepatutnya, jadi tiada kenaikan gaji.

b. CUTI TAHUNAN:

Setiap orang akan mendapat cuti 104 hari dalam setahun dan kebanyakannya ialah hari sabtu dan ahad.

c. WAKTU LUNCH:

1) Staff yang kurus akan diberi rehat selama 30 minit. Ini kerana mereka perlu makan lebih untuk kesihatan.

2) Untuk saiz normal, mereka akan diberi rehat selama 15 minit. Ini kerana mereka sedang elok dan cuma perlu mengambil makanan secara stabil.

3) Untuk mereka yang gemuk, mereka akan diberi rehat selama 5 minit sahaja. Ini kerana mereka cuma perlu makan pil dan susu atau teh untuk menguruskan badan.

d. CUTI SAKIT:

Mulai 2011 kami tidak lagi mengiktiraf sijil sakit dari doktor (MC). Ini kerana sekiranya anda mampu pergi ke klinik untuk dapatkan MC, anda tentu boleh pergi kerja juga.

e. PENGGUNAAN TANDAS:

Kami mendapat aduan ramai staff yang mengambil masa terlalu lama di dalam tandas. Mulai tahun 2011, setiap seorang hanya boleh menggunakan tandas selama 5 minit sahaja. Sekiranya lebih dari 5 minit, secara automatiknya tandas akan di pam, tisu akan stuck, pintu akan terbuka dan kamera akan menyala.

Sekiranya lebih dari 2 kali gambar anda dirakam, kami akan menampalkan gambar anda di notis board di bawah korum 'staff sembelit'.

f. PEMBEDAHAN:

Selagi anda menjadi staff di sini, kami tidak membenarkan anda melakukan sebarang pembedahan. Jangan cuba mengeluarkan apa-apa saja organ dari dalam badan anda kerana kami mengambil anda bekerja kerana anda mempunyai organ yang cukup. Sekiranya tidak, ini bermakna anda telah melanggar kontrak.

g. PENGGUNAAN INTERNET:

Segala penggunaan internet atas urusan peribadi seperti membaca e-mail, chatting dan games akan dikenakan bayaran RM3.00 sejam (sama seperti harga pasaran). Bayaran ini akan ditolak dari gaji anda.

Sebagai permulaan, 73% staff di sini tidak akan mendapat gaji selama 3 bulan, ini kerana harga penggunaan internet sahaja telah melebihi 3 bulan gaji mereka.

Terima kasih kerana masih setia berkhidmat di syarikat ini. Kami akan cuba memberikan perkhidmatan yg tbaik. Sebarang pertanyaan, komen, pendapat, aduan, kekecewaan, sakit hati, bantahan, maki hamun, caci nista boleh disalurkan ke tempat lain.

Sekian, terima kasih.

******** *********

Hahaha! Amacam? Ok ke tak cerita ni? Huhuhu. Dah takde idea ni sebenarnya. Ok la, tu je untuk kali ni. InsyaAllah, len kali aku try update g k? Selamat membaca dan mengKLIK apa yang patut. (Klik la NUFFNANG tu ye? Ehehehe~).

Oraite, trimas!

Wasalam!

Akulah,
Ezad nimo

16 comments:

Muhammad Ridhwan said...

Jgn harap kmk mok tuka ke windows 7, kmk setia dgn xp! (laptop lamak sbnrnya, ya malas mok tuka, haha)

Panama syarikat ya...iboh jak keja sia..ahahaha~

HAZWAN17 said...

laptop ku vista
masuk lain jadi tak betul huhu
btw, peraturan company mane tu
cam nice jerk hehe

aisya said...

naz la pun keja laptop kau jd transformer ya..
kan kan kan?

eZad niMo said...

muhammad ridhwan:

hahaha, kmk pn xmok tukar, tp mcm best jak, cuba jak la. hehe, sukk da jak, haha. (laptop kmk lamak juak aa, hehehe)

ya namanya syarikat kodokut, haha. ati2 pilih company k?? hahaha.

eZad niMo said...

hazwan17:

vista lagi la berat kan?? 7 ringan g, tp xp lg ringan (ori kot, hehe).
nice ye? nanti keje la kat ctu, baru tau. hahaha!

eZad niMo said...

aisya:

sudah semestinya, anda dan megi. hahaha. sama jak taduak ba, hehe. msh excited gk tok. hehehe.

aisya said...

ceh..
pa kaitan megi2 tok ha?

eZad niMo said...

haha, kaitan nya kau x blh mkn megi. hehehe.

aisya said...

megi x elok utk kesihatan bah
;p

eZad niMo said...

tapi best time emergency, hahahha

pa megi2 tok?? xda kaitan langsung ngan entri aku ba, hahahha!

aisya said...

emergency atau x aku tetap x dbenarkan mkn megi.. kesian nk aku.. haha

ne ku tauk kau.. sepa lok start pasal megi tek?

eZad niMo said...

hahaha, kau yg stat tyk2 psl megi ba. deh2~ hahaha. sekpa la, xda org mok ksian ba. hahahha!

aisya said...

kaya padah org aku tok xmkn megi bah... hahaha!

eZad niMo said...

amin kan la, kaya bna kau klak, dpt juak aku tumpang kaya skali, wahahaha!!

aisya said...

amin...
boleh2.. kau no hal..
haha
=p

eZad niMo said...

yeahh~ suka sy. hahahha!!!