Nak tau lagi? Meh klik :)

Monday, November 15, 2010

Monkey Malaria

www.tips-fb.com
Salam!

Monkey Winks

Hoho, ari ni aku nak share sikit pasal spesis major parasit malaria yang ke-5 ("fifth human malaria species").  Monkey Icon  Maybe korang dah tau n aku ketinggalan, tapi aku nak share jugak! Hehehe. Rindu la pulak nak jadi student g, huhuhu. Monkey Emoticons


Masa praktikal dulu sir kitorang penah gtau, Monkey Icon ada spesis parasit malaria yang baru ditemui kat pulau Borneo ni (bahagian Indonesia dan Sarawak! Beware geng~)Monkey Winks Spesis baru ni lebih bahaya g dari 4 spesis yang lama tu (Plasmodium vivax, P. ovale, P. falciparum dan P. malariae)Monkey Icons Pasai pa aku letak tajuk dia "Monkey Malaria"?? Monkey Emoticons Sebab spesis baru ni dia transmit dari monyet ke manusia melalui nyamuk Anopheles betinaMonkey Emoticon Nama dia ialah Plasmodium knowlesi (wah, rasa macam jawab paper CDC en. khamri ngan vector miss Ain je, hahaha!), dia ni jahat! Sangat jahat! Hahaha~ Monkey Wink


Nyamuk betina yang bertanggungjawab ~ liar dan buas, hahha!

Female Anopheles mosquito (comel!!)

Ni sel darah merah yang kena serang dorang

Yang warna ungu tu parasit tadi kat dalam darah, huhuhu~
Pkno008421AAA
Plasmodium knowlesi Purine nucleoside phosphorylase - a homolog of Pfal008421AAA.


Monkey Icons Menurut Malaria Journal (Oktober 30, 2009), 58% kes malaria ni dilaporkan kat Hospital Kapit, Sarawak, yang mencatatkan kawasan terbesar Monkey Winks berlakunya kes malaria yang disebabkan oleh parasit P. knowlesi ni. Monkey Emoticons Tapi tu tahun lepas nyer, sekarang tak tau pulak macamana citer dorang ni. Monkey Emoticons


Monkey Winks Hmm, kalau tak silap aku nama si betina yang menyebarkan parasit ni ialah Anopheles latens (kat Borneo). Dia ni dari kumpulan Anopheles leucosphyrus (betulkan aku kalo silap ye)Monkey Winks Anopheles cracens (Semenanjung Malaysia) lak geng kepada An. latens ni, Monkey Emoticons sama gak join kumpulan An. leucosphyrus tu (sila betulkan g kalo aku tersilap g k?)Monkey Winks Jadi, maknanya nyamuk tu ialah Anopheles leucosphyrus la ye? Monkey Emoticon Maaf, aku pun keliru part ni. Sapa-sapa tolong betulkan dan explain kat aku. Monkey Emoticons


Korang nak tau tak? Monkey Icons Nyamuk betina ni kan, dia suka nak carik mangsa dari jam 6 petang sampai ke malam. Tengah malam tu la dorang ni sangat aktif jadi dracula / vampire. Monkey Emoticon Ayokk~ hati-hati la korang, aku takut ni~ huhuhuhu. Monkey Emoticons Tu pun kalo korang suke nak main-main kat dalam hutan malam-malam la, hehehe. Monkey Emoticon


Long-tailed macaques (Macaca fascicularis)

Huhu, sedihnya aku. Jahat tol parasit tu! =(
Acara terjun bebas dimulakan. Wahaha, aku boleh berlari atas air~

Comel kan anak aku?? Miaw, miaw~

Huahuahua! Nampak tak gambar-gambar kat atas tu?? Monkey Winks Comel kan?? Kucing tu jadi anak angkat dia, kawaii!! Monkey Emoticon Hehehe. Monyet spesis tu la yang bawak parasit-parasit tadi, pastu nyamuk isap darah dia, parasit tadi pun masuk lam badan nyamuk betina tadi, Monkey Icon last-last nyamuk gigit orang, terus kena Monkey Malaria ni. Hehehe, paham tak adik-adik?? Monkey Winks Itulah dia monyet jenis long-tailed macaques, atau nama saintifik dorang ialah Macaca fascicularisMonkey Emoticons Comel la pulak Macaca tu. Fascicularis tu plak dah macam nama flea yang kat rodent Monkey Icons (tikus comel, kawan pinky and the brain)Nosopsyllus fasciatus. Hahaha. Monkey Emoticons Sorry, flea tu takde kaitan dalam cerita ni. Hehehe. Monkey Emoticons


Klik gambar ni kalo nak tengok dengan jelas =)


Emm~ apa lagi yang aku nak kongsi kat sini ye? Monkey Icon Dah takde idea la pulak, huhuhu. Takpe, takpe, korang layan je la dulu cerita aku ni k? Monkey Winks Kalau ada salah dan silap yang aku taip kat sini, harap maaf. Monkey Icon Komen la k, tolong betulkan untuk aku. Monkey Icon Aku ni pun bukannya seorang pengkaji yang bertauliah pun. Monkey Icon

Okai, thanks for reading! Wassalam! Monkey Icon


Rujukan:-
dan dari sumber yang lain.

P/s: Aku terasa macam tengah buat assignment je sekarang ni, huhuhu. Tapi yang ni banyak silap la, harap korang tolong betulkan k?? Uwaaa~~ T_T


Researcher wannabe,
Professor Ezad Nimo

34 comments:

eZad niMo said...

Finally~ i need someone to check it for me. please help me with this. explain to me about this topic / issue. thanks a lot! i really appreciate it! hehe~

aisya said...

kat ctok ada monyet yg bw anak pusak cney2 jak nya pegi.. sampe mati anak pusak ya dkerja nya.. huhu

eZad niMo said...

yakah? macam dlm gmbr nok aku upload ya ka? haha, laju kau sah oo? suka ku, hahaha~

aisya said...

aku boring tok.. paham2 la kau bila yg sorg nun dh balik kampung.. jaik, tinggalkan aku sorg2 ctok.. huhu.. (tiba2 drama swasta kejap)

anak pusak ya kecik lg... cian nangga nya bah... huhu

eZad niMo said...

haha, pa pande nyimpang indah cerita taduak tok? hahaha.

oo, kerak kedak tok juak la? nya mok pusak ya jd anak nya ba. huhu~

aisya said...

paham2 la kau bila kenak tinggal kedak tok.. wayar palak xda technician mok nyambung balit bah.. technician dh balik kampung.. hoi, apa ku padah tok... hahahaha... adoyaiii...

nya ingat anak nya kali... bila kita berik nya mknan, pas ya mnta anak pusak ya balik, x nya mok berik tp mkanan ya nya ambk...

Fakhrur Razi berkata said...

woahhh she treat that cat like it was her own daughter
hohoho

eZad niMo said...

sah, kau ok x tok?? hahaha, angol eh =P

oh? yalah, nya ingat anak nya la ya kali, huhu. berani juak kau ngan kerak ya oo? ee~cak! ndak ku berani, haha.

eZad niMo said...

Fakhrur Razi:
yup2~ she adopted that cat. cute hoh? lol~

aisya said...

aku nang K.O dr sabtu hari ya pun... hahahaha!

sigek ukm tok tauk pasal kerak ya eh... haha!

eZad niMo said...

haha, takut ku mok dekat ngan kau eh. nsb juak kau oversea cnun, wahahha!

wah, apa kau xda tunjuk ngan aku pn masa aku g cnun dolok?? huhuhu

aisya said...

adoiii2... kritikal dh kwn kau tok zad.. nasib baik aku xtauk cney kg nya.. mun x, dh smpe cnun dh aku... wakakaka....

dh nya x muncul dpan kau... cmne ku mok nunjuk...

eZad niMo said...

wah~ biar bna kau sampe cmya skali sah?? ayokk~ klak aku pdh ngan bapak kau, hahahha!!!

nya takut ngan aku kali. p nya nang kayo2 rah sekitar ukm ya la? nya kerak tbiar ka?

aisya said...

hoi.. main2 jak la... hari ya nya dh nunjuk aku area rumah nya... tp no way la aku mok ke sia even bila2 masa jak ku boleh pegi... gila kah apa... haha!

kau tauk x ukm tok byk kerak.. nasib baik kolej aku xda.. mun yg lain.. xtauk ku gney mok madah.. tp kerak meroyan ya yg paling famous... haha!

eZad niMo said...

hahaha, tauk takut~ aku memain jak la, hahaha! pa aku brani agak is la? haha. ehh, ada abg ku mael ngan aku ctok, tgh on9 nya, wahahhaa!

yahh~ asa ku xda ku nemu kerak d uitm samarahan ya. haha. paduhal slama tok kau bkawan ngan kerak sah? baru ku tauk, hahahha!

aisya said...

ya lain kesah... tok mun mak nya tauk, mati la jwbnya.. adoiii2..
hoi, makin tension aku... uwaaaaa.....

ada gk bkawan dgn kerak.. nasib baik kau jmpa aku tghari.. mun ptg2 dlm kol 5 lbih ya rame la kaum shbt kau ya nyelongkar tong sampah..

eZad niMo said...

xda lain, sama jak ya. is, is, is~ hahaha. ilek2, boh tension. ingat pasal kerak2 tek, hepi kau. hahhaa!

oo, bna la? nama dah kerak, nang kerak juak la. haha. kawan kau la sah, cdak kan ngan kau sia. aku kwn ngan pusak ctok, hehehe.

aisya said...

byk la kau punya happy.. huhuhu...

mun kwn ku kerak, kau pun kerak la nak?

eZad niMo said...

biasala, happy aku nang byk. mun x, nang aku tgh bsedih nektok. hahahha.

aku x tgolong dlm golongan kerak. aku kawan manusia kau. hahhaha. =P

aisya said...

bah, berik ckit ngan aku... haiihhhh...

kau bkan tergolong dlm spesies batu ka?

eZad niMo said...

kaktok ku send rah kau, via sms jak, hahaha.

epp2~ batu dan golek ya bkn aku aa. kembar kau la ya, hahahha.

aisya said...

apa sms? email la..

kembar apa tok.. xphm

eZad niMo said...

via email? aku send rah ctok jak.

HAPPY (sending...delivered.)

ala, kembar pun xphm. haha. adoh, trus mnyimpang dari topik eh komen2 kta tok =P

aisya said...

hahahaha...

aku dr tadik gk mok madah cmya...

eZad niMo said...

hahaha, bah3, bgs taduak beralih ke cbox jak. haha, sah2~ =P

Anonymous said...

Thank you, nice job! This was the stuff I had to have.

eZad niMo said...

anonymous:

thanks~ i'm happy u like it. =D

Anonymous said...

I will right аway grаb your rѕs as Ι
саn't to find your email subscription hyperlink or newsletter service. Do you've
any? Pleаsе let me rеcоgnise in
οгԁег that І may ѕubsсribe.
Τhanks.

My ωeblοg :: pikavippi
My web site -

Anonymous said...

Genеrally I don't learn article on blogs, but I wish to say that this write-up very forced me to try and do so! Your writing taste has been amazed me. Thank you, quite great article.

my web site; vapornine
Feel free to visit my webpage :

Anonymous said...

After looking at a handful of the blоg
posts οn your site, I really appreсiate your waу of bloggіng.
I saved it tο my booκmaгk wеbpаge liѕt аnd will be cheсkіng back soon.
Тake a lоoκ at my website
toо and tell me yоur oрinion.


Here is mу blοg post - zulutrader
my web site:

Anonymous said...

This iѕ a tοpic thаt is neаr to my heart.
.. Chеers! Exаctlу ωhere are your сontact details though?


Also visit my blog ... get-plus-followers.com
Also visit my homepage free twitter followers

Anonymous said...

Hi there, its pleasant article concerning media print, we all
be aware of media is a fantastic source of facts.


Feel free to surf to my web site; wikit.co.il

Anonymous said...

hi!,I love your writing very a lot! percentage we keep in touch extra approximately your article on AOL?

I need an expert on this house to solve my problem. May be that's you! Taking a look forward to see you.

Feel free to surf to my blog post :: get followers

Anonymous said...

Cool blog! Is your theme custom made or did you download it from
somewhere? A design like yours with a few simple adjustements would really make my blog jump out.

Please let me know where you got your theme. Kudos

my blog - option fair