Nak tau lagi? Meh klik :)

Sunday, March 15, 2009

~KamPung BudAya~

www.tips-fb.com
Salam!!!~

Hai2, temu gik kita...huhuhu...kali tok aku nak mceritakan pngalaman mekorg di kpg budaya di kuching..mesti torg penah pg kan? mun x pnh ya ksian la hoh...hahaha...aku pon 1st time g tmpt ya jwak..blh la, njoy jwak..byk benda nok 1st time aku polah kat sia, nang bez~

Aku g cnun pun ikut trip dak PRS UNIMAS. Kinot nok ajak, darl ajak nya ba. Aku pun apa gik, rugi la mun x join jwak. Bayar pun murah, dapat sijil jwak. Mula2 aku ajak dak kak anis ngan aris, p daknya xpat ikut. Kakya aku ajak la dak halim, ju ngan arol, p suma xmok pg. Haih2, payah na jwak nak ajak org tok, suma xmok pg. Last2 aku ajak la amer, mok jwak nya. Huhuhu~(^_^)v~

Kira2 kul 7.30am tek darl dtg amik kmk 3 kat uitm tok, kakya singgah jap kat stesen minyak, then baru la masuk kat unimas. Sampe2 jak tek, daknya pdh bas mcm dah penoh jak, so kmk 4 tok tek pake keta jak la, lagik bez. Hehehe~ So, mekorg pun btolak la ke destinasi yg ingin d tujui. Sepanjang pjlnan ya mekorg ngekot blkg bas jak, tedah ngga. Hahaha~ Yg plg ksian nya, aku mabuk keta. Dah mok tmuntah dah, sampe skrg gik terasa mabuk ya. Uish~(+_+)(T_T)~

Finally, setelah sekian lamak mderita sepjg pjalanan ya, sampai la jwak kat kpg budaya. Wah!~ mmg excited, sbb baru 1st time tek nak, hehehe~ Yg tkezut nya, tjumpa ngan elly. Xsangka jwak elly ekot skali. So, mek 2 loya2 la lok kejap. Pasya tetiba da sorg gik miak dtg mnerpa ke arah aku dgn rakus nya, hahaha...xda la...mas nok blari2 anak dtg ke arah aku, tkejut ngga aku, aku gik la tkejut ngga nya...huhuhu~ Xsangka mas pun ikut jwak, x madah2 gik ya, huh~

Mulalah pngembaraan mekorg yg mcabar ya, mcabar lah? hahaha~ aku jln ngan mas n amer, kinot ngan darl ilang ntah ke mana, ish3~ Umah ptama yg mekorg tuju ialah umah org bidayuh. Steady2, blh tahan. Amik2 gmbr jak kat sia, suma biasa2 jak. Kakya dgn excitednya aku mlalui jmbtan buluh org bidayuh, nang suk jak asa. Kinot takut, mas pun sama, ahhahaha!!!~ Jln punya jln, akhirnya smpe la kat umah org iban...asanya aku dah biasa dah mun kat umah iban tok, hehehe~ dhya dteruskan lg pjlanan yg pjg ya...sampe la mekorg nemu org penan mpun tmpt nyumpit, nang bez~ kmk 2 amer nyumpit jwak, tp aku terrer gik la..hahahha~ walaupun ya 1st time aku nyumpit k sumpit dak penan, tp blh tahan jwak sbg beginner mcm aku tok. Kuikuikui~

Blm abis gik, pngembaraan msh d teruskan jwak. Kali tok mekorg menuju ke umah org ulu, nang tggi tiang nya, kakya b'corak2 gik d lukis daknya. Aku pun explore la suma tmpt dlm umah ya, skati aku jak..hahhaa~ kakya turun...bgerak g umah lain gik..otw nak g umah melanau, mekorg singgah jap kat pondok org ulu tek, men alat muzik cdak lok. Nang terer la aku men tek, kacak da jak munyik muzik ya..hah~ Pasya baru la sampe kat umah melanau...sempat ngga daknya men buluh ya kejap..wah, nang tinggi la umah melanau. Byk tanggak mok di nait..tp yg bez nya pat naik k tgga kayu nok kecik n licin ya, biasa jak.

Dah puas explore sia, aku lari g umah melayu, trus g pondok gasing. Xda pun ku lalek nak masuk lam umah ya, gasing lok nok d agak ku. Wah~ 1st time aku men gasing, nang terrer lah. Skali lg amer tewas kenak aku, nang bgs na jwak nsb aku ari tok, huhuhu~ Dah puas men gasing, baru ku g men ayun (buaian) kat debah umah org melayu tek. Sempat baring2 gik kat ayun ya, hahhaha~ then baru msk lam umah, men congkak. Tok pun 1st time jwak, sbb sblm tok aku juz men congkak lubang 7, nok tok lubang 8. Hebat2, aku menang besar lawan amer..apa la amer, slalu jak kalah tok, tedah ngga. Hahaha~!

Umah cina jak x sempat mekorg masuk, sbb daknya ada molah show kat dewan kul 11am tok. G la mekorg ke dewan tek, ngga la tarian iban, org ulu, bidayuh, melanau ngan melayu. Kakya abis la udah pngembaraan aku ngan kwn2 ku tghari tok tek...otw mok g kuar ya, aku lalu gik kat jmbtan buluh org bidayuh ya, suka baa..hahaha~

Destinasi seterusnya mekorg mok g kat pantai puteri santubong ya, bez2~ 1st time g tmpt ya, suma nya 1st time bg aku, hohoho~ kali tok kmk 2 amer nait bas, darl n kinot mbak mkanan kat keta cdak, segan2~ sampe kat pantai, mekorg bkumpul d cgek tmpt mcm stage, kakya tggu mok mkn jak gik. Makan time, then btolak blit. Kat ctok la mekorg bpecah ngan dak2 miak len, sbb mekorg k keta, hehehe~

Time balit amer yg bawak keta. Kinot ngan darl tdo kat sit blkg, tedah ngga, aku pun tdo jwak kat dpn ya..hahaha~!! kepak ba~ otw balit ya, ujan lebat, phew~ tp alhamdulillah, mekorg sampe ngan selamat. Skrg aku dah da d bilit, ngantok..huhu~

Ok laa...x bez glak crita ku tok, boring jak nak...uhuhu~ gney nak molah...komen2 la k..Sang Q!~(~,~)V~

K, aku mok tdo lok...Oyasumi!!!!~(+_+)

ja~ salam~

2 comments:

harisu-sama said...

kau sumer best ek?
kepelikan aku,haha..
btw amne ader boring..
mybe part cintan kau ngn amer jerk kot boring~
(^^0)hahaha~

eZad_nimO said...

ye lar, dh aku njoy sakan...
so, mesti lar bez...
bkn mcm ko, sumeer x bez...hahaha...
ape kepelikan2 nih?
bukan ko semmg nyew pelik ka?
wahaha...
pepon, sank u!~
cter aku nang bez baa...
lg bez mun aku tmbh g imaginasi gler2 aku tuu...
hahhaha...
btw, ne der cintan2...
skati jek...huuhu...