Nak tau lagi? Meh klik :)

Friday, March 27, 2009

juSt fOr fuN~

3 speaker(s)
www.tips-fb.com
huhuhu...haa~ yg nih aku just post suke2 jek...
korg bace lah ekk...t komen2 lar skali....
hope korg suke...huhuhu~

Antara dua darjat

Aku diberi nama Hitam. Pelikkan nama tu. Macam takde nama lain aje. Sebenarnya aku pun cukup tak suka dengan nama tu..macam nama gangster..tapi..apa nak buat dah memang nama aku gitu, bersyukur ajelah.. Aku dilahirkan sebagai anak yatim piatu. Memang malang nasibku tak seperti kawan-kawanku yang lain ada ibu dan bapa. Kadang-kadang aku cemburu melihat mereka sekeluarga bergurau senda dan bermesra. Syukurlah ada Pak Mat sekeluarga, dapatlah juga aku menumpang kasih. Beliaulah yang menjaga aku sejak kecil dan memberikan aku sepenuh kasih sayang.

Ibuku meninggal dunia kerana tak tertahan menanggung sengsara ketika melahirkan aku. Mungkin kerana saiz aku yang agak besar. Macam anak gajah, kata Pak Mat. Ayahku pula terkorban akibat kemalangan jalanraya. Menurut cerita yang aku dengar, ayahku mati dilanggar kereta ketika hendak melintas jalan. Wallahualam..

Sekarang aku sudah remaja he..he.. Seronoknya!! Seronoknya!! Seperti remaja lain aku juga tak
dapat lari perasaan ingin disayangi dan menyayangi dan perasaan ini aku peruntukkan khas.. untuk dia seorang..Nurlida namanya...orangnya cantik manis, lemah-lembut, sopan santun..ahhhh..kira perfectlah !! Come lote,..kata oghe Kelate..

Hai kalaulah aku dapat dia..tentu kawan-kawan aku jealous..Tapi masalahnya..itulah..dia tu anak
Pak Mat!! Jadi ..terpaksalah aku pendamkan sahaja perasaan aku ni sendiri. Lagipun aku sedar
siapa diri aku ini..sekadar menumpang.

Kajang pak malau kajang berlipat..kajang hamba mengkuang layu..dagang tuan dagang bertempat..dagang hamba musafir lalu..hai sedihnya Semalam, ahhh..semalam..merupakan hari yang paling malang dalam hidupku. Bunga yang aku puja-puja selama ini telah dirampas orang!! Sewaktu aku sedang merayau-rayau keliling kampung aku terserempak dengan si Nurlida..gadisku itu sedang membonceng motosikal dengan Zarir..Cis!! bukan main mesra lagi.

Cilaka!!! Binawe kau Zarir, kan ramai lagi perempuan lain dalam kampung nie..kenapa awek aku
jugak yang kau kacau..nanti kau Nurlida, aku report kat ayah kau!! Malam tadi aku tak senang
tidur. Memang sukar aku nak terima kenyataan ini..

Tak sanggup lagi aku menengok muka gadis idaman aku tu..melihat dia bermesra-mesra. Aku cemburu..cemburu!! Aku mesti lari dari sini. Ya, itulah keputusan aku..aku nekad..apa nak jadi, jadilah..Aku mesti keluar dari kampung nie!! Tapi kemana aku nak pergi? KL? JB?..Yaa..KL..aku akan pergi ke KL. Biarlah aku membawa diri ke sana. Baru sebentar tadi aku pergi berjumpa dengan kawan-kawan aku, nak ucapkan selamat tinggal..Semua kawan-kawan aku menasihatkan aku agar jangan pergi.. Terimalah kenyataan ini, aku dan Nurlida tak setaraf..
Ya, aku tahu..aku tahu, aku niii....aku niii..... cuma seekor kambing,?

So what?? Kambing tak buleh bercinta ke?ke? ke

hahaha...da abes dah....
t aku post lg cter mcm nih k....
hohoho~

Sunday, March 15, 2009

~KamPung BudAya~

2 speaker(s)
www.tips-fb.com
Salam!!!~

Hai2, temu gik kita...huhuhu...kali tok aku nak mceritakan pngalaman mekorg di kpg budaya di kuching..mesti torg penah pg kan? mun x pnh ya ksian la hoh...hahaha...aku pon 1st time g tmpt ya jwak..blh la, njoy jwak..byk benda nok 1st time aku polah kat sia, nang bez~

Aku g cnun pun ikut trip dak PRS UNIMAS. Kinot nok ajak, darl ajak nya ba. Aku pun apa gik, rugi la mun x join jwak. Bayar pun murah, dapat sijil jwak. Mula2 aku ajak dak kak anis ngan aris, p daknya xpat ikut. Kakya aku ajak la dak halim, ju ngan arol, p suma xmok pg. Haih2, payah na jwak nak ajak org tok, suma xmok pg. Last2 aku ajak la amer, mok jwak nya. Huhuhu~(^_^)v~

Kira2 kul 7.30am tek darl dtg amik kmk 3 kat uitm tok, kakya singgah jap kat stesen minyak, then baru la masuk kat unimas. Sampe2 jak tek, daknya pdh bas mcm dah penoh jak, so kmk 4 tok tek pake keta jak la, lagik bez. Hehehe~ So, mekorg pun btolak la ke destinasi yg ingin d tujui. Sepanjang pjlnan ya mekorg ngekot blkg bas jak, tedah ngga. Hahaha~ Yg plg ksian nya, aku mabuk keta. Dah mok tmuntah dah, sampe skrg gik terasa mabuk ya. Uish~(+_+)(T_T)~

Finally, setelah sekian lamak mderita sepjg pjalanan ya, sampai la jwak kat kpg budaya. Wah!~ mmg excited, sbb baru 1st time tek nak, hehehe~ Yg tkezut nya, tjumpa ngan elly. Xsangka jwak elly ekot skali. So, mek 2 loya2 la lok kejap. Pasya tetiba da sorg gik miak dtg mnerpa ke arah aku dgn rakus nya, hahaha...xda la...mas nok blari2 anak dtg ke arah aku, tkejut ngga aku, aku gik la tkejut ngga nya...huhuhu~ Xsangka mas pun ikut jwak, x madah2 gik ya, huh~

Mulalah pngembaraan mekorg yg mcabar ya, mcabar lah? hahaha~ aku jln ngan mas n amer, kinot ngan darl ilang ntah ke mana, ish3~ Umah ptama yg mekorg tuju ialah umah org bidayuh. Steady2, blh tahan. Amik2 gmbr jak kat sia, suma biasa2 jak. Kakya dgn excitednya aku mlalui jmbtan buluh org bidayuh, nang suk jak asa. Kinot takut, mas pun sama, ahhahaha!!!~ Jln punya jln, akhirnya smpe la kat umah org iban...asanya aku dah biasa dah mun kat umah iban tok, hehehe~ dhya dteruskan lg pjlanan yg pjg ya...sampe la mekorg nemu org penan mpun tmpt nyumpit, nang bez~ kmk 2 amer nyumpit jwak, tp aku terrer gik la..hahahha~ walaupun ya 1st time aku nyumpit k sumpit dak penan, tp blh tahan jwak sbg beginner mcm aku tok. Kuikuikui~

Blm abis gik, pngembaraan msh d teruskan jwak. Kali tok mekorg menuju ke umah org ulu, nang tggi tiang nya, kakya b'corak2 gik d lukis daknya. Aku pun explore la suma tmpt dlm umah ya, skati aku jak..hahhaa~ kakya turun...bgerak g umah lain gik..otw nak g umah melanau, mekorg singgah jap kat pondok org ulu tek, men alat muzik cdak lok. Nang terer la aku men tek, kacak da jak munyik muzik ya..hah~ Pasya baru la sampe kat umah melanau...sempat ngga daknya men buluh ya kejap..wah, nang tinggi la umah melanau. Byk tanggak mok di nait..tp yg bez nya pat naik k tgga kayu nok kecik n licin ya, biasa jak.

Dah puas explore sia, aku lari g umah melayu, trus g pondok gasing. Xda pun ku lalek nak masuk lam umah ya, gasing lok nok d agak ku. Wah~ 1st time aku men gasing, nang terrer lah. Skali lg amer tewas kenak aku, nang bgs na jwak nsb aku ari tok, huhuhu~ Dah puas men gasing, baru ku g men ayun (buaian) kat debah umah org melayu tek. Sempat baring2 gik kat ayun ya, hahhaha~ then baru msk lam umah, men congkak. Tok pun 1st time jwak, sbb sblm tok aku juz men congkak lubang 7, nok tok lubang 8. Hebat2, aku menang besar lawan amer..apa la amer, slalu jak kalah tok, tedah ngga. Hahaha~!

Umah cina jak x sempat mekorg masuk, sbb daknya ada molah show kat dewan kul 11am tok. G la mekorg ke dewan tek, ngga la tarian iban, org ulu, bidayuh, melanau ngan melayu. Kakya abis la udah pngembaraan aku ngan kwn2 ku tghari tok tek...otw mok g kuar ya, aku lalu gik kat jmbtan buluh org bidayuh ya, suka baa..hahaha~

Destinasi seterusnya mekorg mok g kat pantai puteri santubong ya, bez2~ 1st time g tmpt ya, suma nya 1st time bg aku, hohoho~ kali tok kmk 2 amer nait bas, darl n kinot mbak mkanan kat keta cdak, segan2~ sampe kat pantai, mekorg bkumpul d cgek tmpt mcm stage, kakya tggu mok mkn jak gik. Makan time, then btolak blit. Kat ctok la mekorg bpecah ngan dak2 miak len, sbb mekorg k keta, hehehe~

Time balit amer yg bawak keta. Kinot ngan darl tdo kat sit blkg, tedah ngga, aku pun tdo jwak kat dpn ya..hahaha~!! kepak ba~ otw balit ya, ujan lebat, phew~ tp alhamdulillah, mekorg sampe ngan selamat. Skrg aku dah da d bilit, ngantok..huhu~

Ok laa...x bez glak crita ku tok, boring jak nak...uhuhu~ gney nak molah...komen2 la k..Sang Q!~(~,~)V~

K, aku mok tdo lok...Oyasumi!!!!~(+_+)

ja~ salam~

Friday, March 13, 2009

yoroshiku~

4 speaker(s)
www.tips-fb.com
moshi2~

hai~ mcm yg korg leh baca kat atas skali ya, nama aku ialah nimo...bez + comeyylll kan nama aku?? hahaha...emm...aku asal dr Miri, Sarawak...buat sesapa yg xpnh g miri, mai la cni..bez oo...huhuhu~ memandangkan aku miak miri tek nak, jd aku akan mgunakan bahasa ibunda aku kat dlm blog tok. So, korg paham2 jak la hoh apa yg aku katakan..hehehhe~

Actually aku ngah blur skrg...nothing much to say for now...cuma nak madah, selamat dtg ke blog aku n arigatou bg korg2 yg ada menjenguk blog aku tok..haha...aku biak baru gik, sila2 la bg tunjuk ajar korg kat aku k..

Wah2..mmg payah jwak bg newcomer mcm aku tok..mok taip pa pon xtauk jwak, huhu~ ayat pon tunggang langgang dah tok, haha~

okai.. Tujuan aku polah blog tok sbb suka2 jak. Mula2 mmg xreti & xminat pon, tp ada gak niat nak mpunyai blog kedirik. Lebih2 gik bila tgk kengkawan rame jwak yg ada blog. Mcm bez jak, so aku trus la polah gedung agik da ksempatan tok..haha~ Skrg aku pon dah ada blog..so, perasaan ada la excited kit..hohoho~

Apa2 pon, aku arap aku ada masa la nak slalu men2 kat blog tok. Biasa la, nama pon student. Time2 tok mekorg nang bz glak2 bah, jarang da masa nak on9.

ok la..cukup la pngenalan aku tok..kalo da yg mok tanya apa2 gik, sila2 la tinggalkan komen korg kat blog aku tok k...(msh janggal gik tok, takut2..) hahahha...

ja~ yoroshiku~